QNAPedia Community Wiki

Skip to content

Compatible/Incompatible Hard Drives(3.5")

From QNAPedia

Jump to: navigation, search

Contents

Compatible Hard Drives(3.5")

Notice: QNAP cannot guarantee the drives on the list below are really compatible. Please refer to the official hard drive compatibility list as all the hard drive has been tested under certain test conditions. (http://www.qnap.com/useng/?sn=4085&lang=en-us)


Source(s): Compatible Hard Drives

Hitachi

Model Number HD FW Capacity
(GB)
Raid NAS Model Firmware Reporter YYYY.MM Remark
HD31000 IDK/7K
JP4OA39C
1000
1
TS-419P

3.23
0212

cbragwel 2010.02

Running 2 of these in RAID 1 with no issues

HDP725050GLA360 GM4O
 GM4OA5CA
500
0
TS-219P
3.4.1 Build 0315T
diphe
2010.03
Running 2 of these in RAID 0 for 2 years with no issues
HDS722020ALA330 JKOA28A
2000
1
TS-259 3.2.7
0526T
Gershwin 2010.06 2 HDD's fully compatible in RAID 1
HDS721010CLA332
JP4OA3EA 1000 Single TS-209

3.3.0
0924T

eilctw 2010.11 Drive 1: Seagate ST 31000333AS SD1B 1000GB
HDS5C1010CLA382 JC4OA3HB 1000 5 TS-409 Pro 3.1.0 Build 0708T Scromple 2010.12 Array originally made with Seagate 750GB drives. Disk 2 failed. Used this Hitachi model to replace failed drive in the array.
HDS5C3020ALA632 ML6OA580 2000 5 TS-419P+

3.4.2 Build 0331T

Jesbo 2011.05 New server with 4 drives. Drives tested JBOD and RAID-5 with 24 hour continuous read/write. QNAP tests run fine. Drives spin up/down when hibernating. So far no issues.
HDS5C3020ALA632 ML6OA580 2000 6 TS-659 Pro II 3.4.2 0331T and 3.4.3 0520T Maytrees 2011.06 New server populated with 6 drives and original firmware. Worked with no errors for 4 days.  Did auto update of firmware and no errors for a day. NAS on 24/7
HDS5C3020ALA632
ML06
2000 (1863)
5
TS-409
3.3.0 build 0924T
ElSalvador
2011.06
Failed "Expand RAID" process after 4 days. Tech Support said "not on compat list" (ie "you're on your own") No drives over 1Tbyte on the list, so nice get-out. Seems to work generally though.

H3IK30003272SW


3000 1 TS-219P+ 3.4.2 Build 0520 epicfailrobot 2011.07 Running two of these 7200RPM SATA 6.0Gb/s 3.5" drives in a RAID 1 - no issues. Formatted at 2,749GB.
HDS5C3020ALA632
ML60
2000
5
TS439 Pro
3.4.2 Build 0331T
atari_Mark
2011.08
Replace 4*1TB disks (one by one) then expanded RAID5. No problems, been running a week.
HDS723020BLA642
MN6OA5C0
2000
1
TS-259 Pro+
3.3.9 Build 0104T
Garvs
2011.08

2 of these in RAID1. So far so good.

Source(s):   Compatible Hard Drives

Seagate

Model Number HD FW Capacity (GB) RAID NAS Model Firmware Reporter YYYY.MM Remark
ST4000DM000 CC52 4000 5 TS-469L 3.8.3 Build 20130426  Jonny0r 2013.04

Works fine since around 2 month, no problems with creating the raid, good speed, nothing to complain!

ST33000650NS 0004 3000 5 TS-469  3.7.3 Build 20120801  w m0zart 2012.10


ST31500541AS CC34 1500 5 TS-410  3.1.2 build 1207T  Villy 2010.01


ST3500418AS CC35 500 Single TS-209 Pro II 3.1.0 build 0708T Gnulab


ST32000542AS CC34 2000 5 TS-419P 3.2.5 Build 0409T shades 2010.05


ST32000542AS
CC35
2000
5
TS-409
3.3.1 Build 0823T
PoPPaP
2011.11

ST31000340AS
1000




Barracuda 7200.11 Information is a copy of the old User Reported Compatible Hard Drives page

NO Spindown

ST2000DL003 CC32 2000 5 TS-410 3.4.0 Build 0212T AirtjE 2011.03 These are SATA III (6Gb/s) 4K disks

Config: 3x for RAID5

ST2000DL004

HD204UI

1AQ1
2000
1
TS-412
3.7.1
NASoverdose
2012.07

ST2000VX002
CV01
2000
5
TS-419P II
3.6.1 Build 0302T
Shade99GT
2012.02
SATA 3 (6Gb/s) 5900rpm 64MB cache drives - No problems in a 4 disk RAID 5 setup
ST2000DL003
CC32
2000
10
TS-419P
3.6.1 Build 0302T
Kim Haverblad
2012.06
Two Disks running with RAID 10 together with two WDC drives. Been running for well over a year without any issues.
ST3000DM001 CC4H 3000 6 TS-869 Pro 3.7.1 Build 0614T adprom 2012.06 8 Disks running in RAID6 well and fairly quiet. Note: These drives must be upgraded to firmware CC4H which resolves known issues
ST3000DM001 CC4H 3000 Single NMP-1000 1.2.0 Build 1125P www.itilit.be 2012.09 No single issue. Installed since a few months
ST31500541AS
1500 Single TS-209 3.3.2 Build 0918T James 2012.09
ST2000VX000 CV13 2000 Single TS-209 3.3.2 Build 0918T
James 2012.09
ST1000DM003
CC4C
1000
Single
TS-112
3.7.3 Build 20120801
irving
2012.09
first initialization and firmware update took a couple of hours; needed to use Chrome browser just to be able to recognize any progress in firmware upload process(neither in FF nor in IE could do that)
ST1000NM0011
SN03
1000
1
TS-209 Pro II
3.3.0 Build 0924T
Erik Knowles
2012.12
Didn't seem to recognize via hot swap to correct broken raid drive. Shutting down and restarting worked fine. RAID rebuilt using 1 old drive and 1 new, then I shut the system down again and swapped out the other old drive. On restart raid rebuilt again and all OK.
ST1000DM003
CC4B
1000
4
TS-439 Pro
3.8.0 Build 20121114
ekhoo
2013.01

Replaced an incompatible WD drive. Runs fine. Other 3 drives in the 4-disk array are Seagate ST31000528AS with firmware CC35

ST2000DM001 CC24 2000 10 TS-459 Pro II 3.8.2 Build 0301  An3k 2013.09 Have four of these running for over 6 month. Zero problems. Also on 4.0.2 Build 0726

Source(s):   Compatible Hard Drives


Western Digital

Critical: WD Caviar Black, Caviar Green, and Caviar Blue hard drives are not recommended for and are not warranted for use in RAID environments utilizing Enterprise HBAs and/or expanders and in multi-bay chassis, as they are not designed for, nor tested in, these specific types of RAID applications. For more info, please refer to the following link. (http://wdc.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/1397)

Source(s):   Compatible Hard Drives

Model Number HD FW Capacity (GB) RAID NAS Model Firmware Reporter YYYY.MM Remark


WDC WD10EARS-00Y5B1

80.0 1 TB 1 TS-210 3.4.2 Build 0331T Ali Saleh 2011.05

Had These Drives In Raid 1 with NAS Running Over 1 Year Now - No Problem - Quiet - Fast - Perfect

WDC WD15EADS-00P8B0 01.00A01 1.5TB 0 TS-439 Pro 3.1.1 0815T,
3.1.2 1014,
3.2.0 1107 Beta
Kanchelsis 2009.11

Several users report reliability and performance issues during I/O operations like (1) high LCC counts and (2) freezes and hiccups. WDIDLE3 may solve (1).  (2) remains unsolved.

edit: these desktop drives are not supported for RAID use by Western Digital

WDC WD1002FBYS-02A6B0 03.00C06 1TB 5 TS-509 Pro 3.1.1
3.1.2
3.2.0 1212T
Yeroon 2009.09 These RE3 drives are very reliable harddives, designed for RAID config. did not had any issues with 3 of them using them in raid 5 config.
WDC WD2002FYPS-01U1B0 04.05G05 2TB 1 TS-509 pro 3.2.0 1212T
Yeroon 2009.11

Flash these RE4-GP drives with at least firmware 04.05G05 for operation in RAID configuration. You can easily fix high LCC counts by use of the WDIDLE3 tool. No real issues encountered with these drives.

download bootable CD with right FW and WDIDLE tool here: http://wdcutil.homeip.net

WDC WD2002FYPS-01U1B1 04.05G05 2TB 6 TS-809RP 3.2.3 0209T ftan 2010.3

8 drives came directly from WD with the latest firmware. Setup in RAID 6. So far 1270 Hours ~ 9500 LCC. Did not WDIDLE.

Raid and drive stable since build, no read/write errors or performance issues.


WDC WD20EARS-00S8B1 80.0 80.00A80 2TB (decimal)
1863GB (binary)
JBOD TS-210 3.2.3 0209T doofas 2010.06

Single "Green" SATA ATA-8 drive; very quiet.
No issues seen during installation and approximately 2 months of NAS uptime

WD Caviar SE WD3200AAJS
320




Spindown: Yes, Copy of original User Reported Compatible Hard Drives page

WD Caviar Green WD10EADS
1TB




Spindown: Yes, Copy of original User Reported Compatible Hard Drives page

WD Caviar Green WD20EADS-00R6B0
2TB




Copy of original Compatible Hard Drives(3.5") page
WD Caviar Green WD20EARS-00J2GB080.0
2TB RAID5 TS-439 Pro II 3.3.1 Build 0720T brad_peraso 2010.06 No issues; very quiet.

WD Caviar Green

WD6400AADS-

00M2B01.0

01.00A01 640 Single TS-119 3.3.6 Build 1109 hardstyler 2010.11 No issues, very quiet.
WD10EAVS-00D7B1 01.0 1TB
TS-209p 3.3.0 Merry 11-2010 Works intern. Attaching it by USB does not work!
WDC WD5003ABYX-01WER01.0 04.05G05 500GB 4 TS-439proII+ 3.3.2 Build 0819T RoSa 2010.12

4 drives Setup in RAID 5. Drives have 64MB Cache and
labled Enterprise Storage. Works perfectly with ESXi3.5
and iSCSI Targets.

No read/write errors or performance issues.
Disks are not encrypted (makes hardly sense for a raid array)

WD Caviar 3 TB
( WD30EZRX)

3TB

TS-119
3.4.4
Build0718
maierhe
2011.07
NAS works well with WD WD30EZRS and very quiet. HDD temperature with constant access to approximately 40°C/104°F. According to WD permitted to 60 ° C/140F.
WD Caviar Green WD30EZRX
3 TB 0 TS-239 Pro II+ 3.5.0 Build 0815 carfesh 2011.09 Two disks prepared with wdidle3 /d, configured into a RAID-0. Performing fine.
WDC WD5000AAKS-07YGA0
12.01C02
500
1
TS-459 Pro+
3.5.1 build 1002T
mikahe
2011.10
SATA II RAID 1 with Samsung HD501LJ
WD Caviar Green WD30EZRX 00MMMB080.0
3 TB  0 Stripped T-210 3.5.1 B1002 Jonny0r 2011.11 Two Disks, but there was problems with the Firmware because i got the T-210 with 3.1.8 and this FW does not support 3TB, so i did it with a 1TB HDD and upgrade to 3.5.1 and exchange to 2x 3TB works fine ..!!

WD Caviar Green WD30EZRX

80.00A80
3TB
5
TS-439 Pro
3.5.2 build 1126T
Davide.f75
2012.01
it is recommended to disable applications in the NAS during RAID volume expansion, and this for any hard drive, regardless of compatibility with the NAS !!
WD Caviar Green WD30EZRX
80.00A80
3TB
5
TS-559 Pro+
3.7.3 build 20120801
buggy82
2013.01
Very quiet, very fast and not a single problem yet. 3+ months running in a RAID-5 Array of five disks.

WDC WD20EARS

07MVWB051.0
2 TB
10
TS-419P
3.6.1 Build 0302T
Kim Haverblad
2012.06
Two Disks running with RAID 10 together with two Seagate drives. Been running for well over a year without any issues.

WDC WD30EFRX

80.00A8
3 TB
4
TS-469L
3.8.1
Rafale
2012.12
4x Caviar RED in RAID5. works great.

WDC WD10EZEX 

08RKKA080.0
 
1 TB
 
Single
 
TS-112
 
3.8.1
 
csumy
 
2012.12
 
No problem, works great with high speed.

WDC WD20EARX-00PASB0531.0

51.0AB51
 
2 TB
 
Single
 
TS-412
 
3.8.2
 
Wond1979
 
2013.03
 
No problem, works great in single mode quiet and slow temp.

WDC WD10EZRX


 
1 TB
 
5
 
TS-420
 
4.0.5
 
Stefan
 
2013.12
 
No problem, RAID5 with 4 equal disks.


Source(s):   Compatible Hard Drives


Samsung

Model Number HD FW Capacity (GB) RAID NAS Model Firmware Reporter YYYY.MM Remark
HD753LJ (Spinpoint F1) 7200 750GB 1 TS-209 3.1.0 rogo 2009.11 Spindown did not work on very old firmware
HD103SJ (Spinpoint F3) 1AJ10001 1TB 1 TS-219P 3.3.1 NiNiX 2010-08
HD154UI 1AG0 1.5TB 1 TS-209P 3.3.0 Merry 2010-11
HD204UI 1AQ1 2TB 1 TS-209P 3.3.0 Merry 2011-01
SpinPoint T166 series HD501LJ
CR100-13
500
1
TS-459 Pro+
3.5.1
mikahe
2011-10
RAID 1 with WDC WD5000AAKS
HD103UJ
1AA0
1TB
1
TS-219P
4.0.7
axel3rd
2014-04
Life : 4.5 years.
1 of 2 will be replaced by Seagate Constellation CS ST1000NC001 (compatibility is coming soon)


Source(s):   Compatible Hard Drives


Incompatible Hard Drives(3.5")

Hitachi

Model Number HD FW Capacity (GB) RAID NAS Model Firmware Reporter YYYY.MM Remark










Source(s):   Compatible Hard Drives


Seagate

Model Number HD FW Capacity (GB) RAID NAS Model Firmware Reporter YYYY.MM Remark
ST31000340AS 7200.11 1TB Single TS-219P 3.1.0 ff 2009.11 don't support standby mode
ST2000DL003
CC32
2000
1
TS-412
3.7.1
NASoverdose
2012.07

not recommended, random read/write errors, discs fine (DOM 06/2011)


Western Digital

Model Number HD FW Capacity (GB) RAID NAS Model Firmware Reporter YYYY.MM Remark
WD10EARS
1TB 1 TS-210 3.3.9
MADhase 2011.02

State LED (red) is flashing all the time.
Web Interface not coming up:
Probably the NAS is stuck at boot time during
mounting the drive(s).

WD20EARX
00PASB051.0
2TB
6
TS-459+ & TS-879U
3.7.3 Build 20120801

2012.08

Extremely bad performance.

Connected to ESXi 5.0 host via iSCSI: Virtual machines on the host had a max read speed of 20 Mbyte/sec

vCenter logged 'I/O performance  deterioration' events every 15secs.

RAID6 appears to be OK and working.

Resource monitor on QNAP showed max. throughput of 30Mbyte/sec on 1Gbit ethernet interfaces under full read/write load. (it should be close to 100Mbyte/sec)


WDC WD10EZEX 

08RKKA080.0
 
1 TB
 
1 of 4 Disks in RAID5
 
TS-439 Pro
 
3.8.0 Build 20121114
 
ekhoo
 
2013.01
 
Replaced disk 3 (Disk 1-2-4 are Seagate 7200.12 - ST31000528AS) and my whole array slowed drastically until close to being unusable. Transfer speeds burst up to 3-4mb/s then dropped to around 80-200kb/s. Replaced with Seagate 1TB ST1000DM003 and everything's back to normal.


Source(s):   Compatible Hard Drives


Samsung

Model Number HD FW Capacity (GB) RAID NAS Model Firmware Reporter YYYY.MM Remark










Source(s):   Compatible Hard Drives

Personal tools
Language